Lubicie kasze jaglaną? Przez moje gardło przechodzi, aczkolwiek nie jest dla mnie jakimś wielkim fenomenem. Znam jednak osoby, które kaszę dodają dosłownie do wszystkiego, bo przecież można ją podawać i w potrawach wytrawnych, i na słodko, i w ogóle – podobno pasuje ze wszystkim. Ja się trochę zniechęciłam po tym, kiedy spróbowałam pierwszy raz i była strasznie gorzka. Jak się później okazało, została po prostu źle przygotowana. Bo kaszę należy najpierw delikatnie uprażyć, a później dopiero gotować albo przepłukać kilka razy wodą – dokładnie, i też tą gorycz powinno się udać zmyć. Ja zrobiłam jeszcze podejście do jaglanych płatków –zamiast owsianki, i zrobiły na mnie dobre wrażenie, choć z owsianki na ich rzecz na pewno nie zrezygnuję. Co można zrobić z kaszy jaglanej?
Koktajl, budyń, czekolada a nawet budyń – wszystko to można
zrobić z kaszy jaglanej. A to Ci dopiero – pomyślałam, gdy czytałam o tych
cudach. I , że co.. że to tak kaszą nie zalatuje? Że smaczne, i w ogóle? No smaczne. Sprawdziłam, spróbowałam
większości przepisów – nie jakieś tam duże ilości, robiłam to bardziej dla
Chłopa i Dzieci, ale smaku byłam ciekawa, więc sobie nie odmówiłam a skoro dodatkowo
kasza jaglana jest taka zdrowa, to nie miałam nawet wyrzutów sumienia.
Co można zrobić z kaszy jaglanej? Jaglane mleko
Idealne rozwiązanie dla tych, co to normalnego pić nie mogą.
Ja lecę na pół procentowym – bez niego owsianka dla mnie nie istnieje, ale
przecież spora grupa osób ( szczególnie dzieci) nie może pić tradycyjnego
mleka. To opcja dla nich idealna – mleko jaglane. Będziemy potrzebowali
ugotowaną kaszę – wystarczy jedna szklanka. Do tego ziarenka słonecznika, które
można zamienić na sezam czy migdały – ilość około pół szklanki. Nie jest to
składnik obowiązkowy i można go pominąć ale dodaje wartości odżywczych i
charakterystycznego smaku. O wodzie jednak zapomnieć niemożna – 2 szklanki.
Szczypta soli (nie pomijamy) i coś do osłodzenia naszego mleka : słodzik,
stewia, cokolwiek – byle zdrowe. Kaszę, wodę i wszystkie dodatki miksujemy. A
później po prostu dokładnie odcedzamy przez gazę. No i już.. mleko gotowe do
picia. Proste prawda?
Co można zrobić z kaszy jaglanej? Krem czekoladowy
O tak dzisiaj jakoś na słodko, chyba dlatego, że wczoraj
robiłam też jaglany budyń i liznęłam dość sporo, nie przekraczając dziennego
zapotrzebowania kalorycznego. Posmakował mi i tego kremu też chętnie bym
spróbowała. Co będzie nam potrzebne? Olej kokosowy. Wystarczy 6 łyżek. Musicie
wiedzieć, że nie każdy olej kokosowy jest dobry. Koniecznie powinien być
nierafinowany – no i pachnieć kokosem. Do tego 2 łyżki ciemnego kakao. Kilka
daktyli – to tak do smaku. No i oczywiście kasza – mniej więcej 3 łyżki. Przyda
się jeszcze mleko ryżowe.
A teraz mielimy w blenderze daktyle tak długo, aż przemienią
się w gładką, słodką masę. Dodajemy resztę składników i dalej blend ujemy.
Można wcinać na ciepło a można też zostawić do wystygnięcia, zrobi się nam z
tego fajny krem na kanapki – lekko stwardniały.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz