Dlaczego warto jeść kiwi?

Upał za oknem okrutny tak bardzo, że nawet ja w takie dni wymiękam i Bogu dziękuję za to, że mam swój własny ogród z huśtawką i hamakiem i trochę cienia nad głową bo w sadzie tyle drzew. Serwuję dziś sobie i dzieciom od 6 rano lemoniady domowej roboty – chociaż lemoniada to raczej tylko ta tradycyjna, woda plus owoce a ja podaję też taką z arbuzami i truskawką i melisą z miętą – no pyszności i śmiało rzec mogę, że ja to tak naprawdę na tym cały dzień bym mogła ciągnąć i kto wie, czy tak nie będzie, bo śniadanie mi jakoś dzisiaj po prostu zwyczajnie nie weszło. W każdym razie, ta woda to też z kiwi jest, a kiwi też bezkarnie się ostatnio objadamy. I tak sobie pomyślałam, że warto napisać wam dlaczego warto jeść kiwi, bo to cudowny owoc jest.




Dlaczego warto jeść kiwi?


Czy Wiecie jak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C? No to w kiwi znajdziecie go całe mnóstwo. Dla mnie to uodparniacz jest. Taki co to chorować nie pozwoli – rewelacja bez dwóch zdań.

A ta witamina C działa także przeciwzapalnie – dlatego kiwi powinny jeść również osoby, które mają jakiekolwiek problemy ze stawami. Cenię też kiwi za zawartość serotoniny bo to ona pomaga nam walczyć z problemami ze snem. Ja niby ich raczej nie miewam, ale kiwi od zawsze było w naszym codziennym menu więc kto wie, czy to nie jego zasługa. Ale to podobno jest lek na takie prawdziwe zaburzenia snu bo po 4 tygodniach spożywania codziennie tego owocu osoby cierpiące na zaburzenia śpią o wiele bardziej spokojnie lub nawet żegnają się z problemem.

Dlaczego warto jeść kiwi? Między innymi dlatego jeszcze, że ładnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Może go obniżyć nawet o 15 procent. Zwiększa za to dobry cholesterol.
Ja kiwi zaczęłam jeść wtedy, gdy miałam problemy z zaparciami i ogólnie  z przemianą materii. Właściwie po jednym dniu – zjadłam wtedy chyba z 6 kiwi ;) poczułam się lepiej i stwierdziłam, że wprowadzę kiwi do codziennej diety. Nie zawiodłam się, ale nie zawsze jem je na świeżo. Czasami w koktajlu, jako dodatek do słodkiego omleta czy owsianki.

Jedno  z moich dzieci ma już dawno stwierdzoną astmę, a podobno kiwi również tutaj odgrywa ważną rolę i prawie o 50 procent potrafi zmniejszyć ryzyko świszczącego oddechu. Także my jemy kiwi rodzinnie, lubimy, nie ma dużo kalorii więc jest idealnym składnikiem zdrowej diety i Wam też polecam, lubicie? Zajadacie? Ja kupuję najczęściej niedojrzałe i zostawiam na 2-3 dni aż zrobi się miękkie. U nas kilogram pęka w jeden dzień;)

1 komentarz :

  1. kiwi niewątpliwie jest zdrowe jednak ja nie czuję się za dobrze po zjedzeniu tych owoców :(

    OdpowiedzUsuń

Odchudzanie to jedyna gra, w której wygrywa ten, kto traci © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka